Parodontológia

Miskolcon hiánypótló szolgáltatásaink közé tartozik a parodontológiai ellátásunk! Dr. Somodi Judit és Dr. Csatlócki Laura doktornők készséggel állnak rendelkezésükre, hogy segítség a fogágybeteg páciensek hosszútávú kezelését! Kérjen konzultációs időpontot a doktornőkhöz!

A fogágybetegség tünetei

  • Bakteriális fertőzés okozza
  • Kezdeti jele lehet az ínyvérzés és a fogkőképződés
  • Kezelés nélkül a csont is gyulladásba kerül, a fogak meglazulnak

A fogágybetegség, orvosi néven parodontitis (közismert nevén fogínysorvadás) a fogat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladásos megbetegedése. Korai jelei közé tartozik az ínyvérzés, fokozott fogkőképződés, valamint a kellemetlen lehelet. A fogágybetegséget a szájban található baktériumok megváltozott összetétele, bizonyos agresszív kórokozó fajok felszaporodása okozza. Ezek forrása az eltávolítatlan lepedék, fogkő, mely a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a plakk eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek miatt alakul ki.

A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki, melynek tünetei, hogy az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzik. Amennyiben a betegséget nem ismerik fel időben, és nem történik megfelelő kezelés, a gyulladás súlyosbodik, átalakul fogágybetegséggé. Ilyenkor a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.