Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászati kezeléseink:

  • porcelán héjak
  • esztétikus kompozit és kerámia betétek (inlay/onlay)
  • esztétikus tömések készítése (fogszínű tömés)

Porcelán héjak

A porcelán héjakkal ragyogóbbá és természetesebbé tehetjük vele a front fogakat, valamint megváltoztathatóak az előnytelen fogformák. A kisebb torlódások, valamint helyzeti rendellenességek elfedhetőek. Nagy előnyük, hogy az elkészítésükhöz kevés foganyagot szükséges felhasználni (kb. 1 mm-ert). A csiszolás csak az ajak felőli oldalról történik. 

A porcelánhéjak készítéséhez csupán nagyjából 1 mm-t kell elcsiszolni, azt is csupán a fogak ajak felőli felszínéből. Ezután lenyomatot veszünk, melyet követően a fogtechnikus egyedi fogszín meghatározás alapján készíti el a héjakat. Ezeket külön erre a célra kifejlesztett ragasztóval kell a fogakra ragasztani. Különösen látványos változásokat lehet elérni ezzel a módszerrel azokban az esetekben, amikor több frontfog formai- és színbeli eltéréseit kell korrigálni. Ezzel a módszerrel a letöredezett metszőélek és a fogak közötti kisebb-nagyobb rések is eltüntethetőek, csekély mennyiségű saját foganyag elcsiszolásával.

Esztétikus kompozit és kerámia betétek (inlay/onlay)

  • Segítségükkel jelentős foganyag veszteség esetén is tartós, esztétikus eredmény érhető el
  • Visszaállítják az őrlőfogak természetes kontúrját, jobb tisztíthatóságot biztosítva a fogak közötti területeken
  • Megvédik a gyökérkezelt fogakat a későbbi törésektől, repedésektől

Amennyiben egy kisörlő- vagy nagyörlő fogban kiterjedt szuvasodás miatt nagy üregek alakulnak ki, valamint esetleg gyökérkezelt fogról van szó, fogszínű tömések készítésével nem mindig orvosolható tökéletesen a kialakult probléma. Ezekben az esetekben nehézséget jelent, hogy kevés foganyag marad épen, mely jelentősen meggyengül. Nagyobb üreg esetében emiatt az úgynevezett inlay, vagy betét jelentheti a legmegbízhatóbb megoldást a tartós, tökéletesen anatómikus és esztétikus helyreállításra.

Betétek készítésekor a fogat megfelelő formára kell csiszolni, majd lenyomatvételt követően a fogtechnikus egy különleges mechanikai tulajdonságokkal bíró porcelán-szerű anyagból építi ki a hiányzó fogrészeket. Az elkészült betétet egy következő alkalommal, speciális ragasztóanyaggal kell rögzíteni a fogban.

  • Segítségükkel a régebbi elszíneződött tömések helyén a fogak visszanyerhetik eredeti színüket
  • Az eredmény egy tartós, nagy teherbírású, tökéletesen esztétikus megoldás

A korábban nagy számban készített amalgámtömések helyett a mai korszerű technológiáknak köszönhetően már lehetséges teljesen esztétikus restaurációkat készíteni. Ezeket a töméseket a szuvas, felpuhult foganyag eltávolítását követően több rétegből, sokszor többféle árnyalatból kialakítva, lehetséges az eredetivel megegyező formát és színhatást helyreállítani. Az eredmény így egy anatómiailag harmonikus, a harapásba tökéletesen illeszkedő restauráció.

Esztétikus tömések 

Az esztétikus fogtömések csoportjába tartozik a kompozit tömés. Előnye, hogy szinte észrevehetetlen, mert anyaga nagyon hasonlít az igazi fog textúrájához. Fényrekötő tömésnek is nevezik. Különböző színekben áll rendelkezésre, így a pácienseink saját fogszínéhez leginkább megfelelő árnyalatot választhatjuk. Ezen felül az esztétikus tömések utánozzák az egészséges fog rágófelszínét formailag is. Tartósságát a különböző töméstechnikák határozzák meg, illetve fokozható a hatékonysága ha abszolút izolálásban készítjük (ún. Kofferdam izolálásban) töméseinket.

Kofferdam izolálás során egy olyan vékony gumilepedőt feszítenek a fogsorra, ami csak a kezelendő területet zárja körbe és hagyja szabadon, elszeparálva így a szájüreg többi részétől. A kofferdam izolálást használjuk tömések, gyökérkezelések és egyéb esztétikai betétek esetén. Az abszolút izolálás nem minden esetben szükséges kezeléseink során, ennek megítélése egyénre szabottan működik.