Mi az a parodontológia?

2022.11.15

A fogágybetegség (parodontitis) a leggyakrabban előforduló krónikus kórképek közé tartozik. Ez egy olyan gyulladásos megbetegedés, ami a fogak rögzítő készülékének egészét érinti.

Az ínygyulladás (gingivitis) következményeként a rögzítőrostok és az állcsont leépülhet. Így az addig egészséges tartószerkezet mentén egy úgynevezett fogínytasak alakul ki, ami az ott lévő gyökérfelszíneket bakteriális lepedékkel (plakkal és fogkővel) vonja be.

A rögzítőrostok és az állcsont leépülése megnövekedett fogmozgathatósághoz vezethet. Ha a megbetegedés felismeretlen marad és nem kezelik, a csontlebomlás tovább folytatódik, így a fogak funkciójukban - pédául a rágásban - használhatatlanná válnak és ki kell őket húzni.

.Az emberiség kb. 40%-a szenved fogágybetegségben. A becslések alapján manapság a felnőtt népességben a fogelvesztések kb. 70%-a erre az okra vezethető vissza.

Az ínyszélben kialakuló gyulladás (gingivitis) során a kötőszövetben található erek kitágulása a fogínyt vörösre vagy sötétvörösre színezi.

A várandósság alatt a hormonháztartásban történő változások megemelik a hajlamot az ínygyulladásra. A leendő édesanyáknak emiatt fokozott figyelmet kell szentelniük az otthoni szájápolásra, és terhességük alatt célszerű fogászati kontrollokon részt venni.