Kismama a fogászaton

2023.01.05

Sok kismama tart attól, hogy a várandósság alatt elvégzett fogászati beavatkozások árthatnak a magzatnak. 

A kismamák fogászati szempontból is kiemelt figyelmet igényelnek, tehát a fogorvos a babavárás alatt sem hanyagolható el. 

Lehetőség szerint már a várandósság előtt, még a babatervezés idejében látogassunk el fogorvosunkhoz. A fogászati góckutatás a tudatos gyermekvállalás részét képzi és azt jelenti, hogy megszűntetjük az éppen fennálló, egészségre ható gyulladásos folyamatokat. 

Az első trimeszterben alakulnak ki a baba létfontosságú szervezi, így lehetőség szerint ebben az időszakban kerülni kell a fogászati beavatkozásokat, hacsak nem sürgősségi ellátásról van szó. Bár az első trimeszterben a kezeléseket nem ajánlott elvégezni, azonban fogorvosi szűrésen feltétlenül ajánlott megjelenni. Erre a következők miatt van szükség: 1. A fogorvos felméri a fogak állapotát és betervezi a szükséges kezelések időpontját. 2. A vizsgálattal elejét vehetjük olyan problémáknak, amelyek beavatkozás nélkül komolyabbra fordulhatnak. 

A fogászati rutin ellenőrzésre a második trimeszterben már feltétlenül szükség van, ekkor pedig már a kezelések teljes biztonsággal elvégezhetőek. 

Bármikor, ha probléma alakul ki: a várandósság alatt a fókusz a krónikus folyamatok, gócok kialakulásának megelőzésén van. A gyulladásos folyamatok károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését, mert a baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a fejlődő magzatot. Alacsony születési súlyt és koraszülést idézhetnek elő ezek a folyamatok. Az egyik legfőbb fogászati probléma, ami bajt okozhat egy kismama életében a terhességi gingivitis (ínygyulladás). 

A megváltozott hormonok hatására több változás is történik a szájüregben, ami károsan hathat az ínyre és a fogazatra. Az ösztrogén hatására fokozódik a vérbőség, mert a hajszálerek tágulnak. A progeszterontól pedig sérülékenyebb és vérzésre hajlamosabb lesz az íny, a fogakat rögzítő rostok lazulhatnak. 

Milyen fogászati kezelés jöhet szóba egy kismama esetén?

Általános szabály, hogy csak olyan kezelést végeztessen el a kismama, ami feltétlenül indokolt, minden mást halasszon a szülés utánra. A fogtömés, gyökérkezelés, vagy egy menthetetlen fog eltávolítása, mind olyan kezelések, amelyek a komolyabb gyulladások kialakulását előzik meg. Az esztétikai kezelések, mint fogfehérítés, vagy az olyan komplex beavatkozások, mint az implantáció, nem végezhetőek el várandósság alatt. 

Fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés a kismamáknak

A ma használt és továbbfejlesztett érzéstelenítők, csupán helyileg okoznak érzéskiesést, a modern fájdalomcsillapítás már semmilyen kockázattal nem jár, helyes dózisban gyorsan felszívódik a szövetek között, a babához pedig el sem jut, nincs kimutatható káros hatásuk a magzatra.